PureSoft

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen over onze waterontharders. Staat uw vraag er niet tussen? Bezoek dan één van de Hornbach filialen bij u in de buurt.

Algemeen

De PureSoft waterontharders zijn verkrijgbaar bij Hornbach. 

De gemiddelde gebruikskosten van een waterontharder is van veel verschillende factoren afhankelijk. De voornaamste factoren zijn uw waterverbruik en de hardheid van uw drinkwater. Hoe meer water uw huishouden verbruikt, hoe vaker de waterontharder regenereert en hoe meer zout u verbruikt. Dat geldt ook voor de hardheid. Hoe harder uw water, hoe eerder de waterontharder moet regenereren. Over het algemeen geldt dat u één zak regeneratiezout nodig heeft per persoon per jaar. 

Voor een storing aan uw PureSoft waterontharder verwijzen wij u naar de gebruikershandleiding. 

Smaak & gezondheid

De meningen over het verschil in smaak tussen hard en zacht water lopen sterk uiteen. Sommige fijnproevers kunnen het verschil bij de overstap van hard naar zacht water proeven, anderen merken nauwelijks verschil in smaak. In de meeste gevallen vinden klanten het zachte water veel smakelijker. Ook koffie en thee komen meer tot hun recht met zacht water. Mocht u langzaam willen wennen aan de ‘vernieuwde’ smaak, dan kunt u de hardheid op onze waterontharders bijstellen. Met behulp van de resthardheidsknop kunt u enkele graden Duitse hardheid in het water behouden. 

De smaak van het water zal nooit zout zijn. Het pekelwater waarmee de harscilinder wordt gespoeld, voert de waterontharder af via de afvoer naar het riool. Hierdoor komt het niet in aanraking met uw drinkwater. 

Dagelijks krijgen wij via onze voeding genoeg kalkmineralen binnen. Mocht u toch behoefte hebben aan iets kalk in uw drinkwater, dan kunt u de hardheid behouden door middel van de resthardheidsknop op onze waterontharders. 

De unieke eigenschappen van onze PureSoft waterontharders voorkomen bacterievorming. 

De PureSoft Combi serie en de PureSoft Pro serie beschikken over een vakantieregeling en een ontsmettingsmodule. Deze functies voorkomen bacterievorming bij stilstaand water. De vakantieregeling zorgt ervoor dat de waterontharder automatisch spoelt als u (lange) tijd afwezig bent, zonder daarbij zout te verbruiken. Met de ontsmettingsmodule wordt de waterontharder gereinigd door middel van zoutelektrolyse, zodat bacteriën zich niet hechten aan de wand van de harscilinder.

Bovendien zijn de PureSoft waterontharders tijd- en volumegestuurd. Dit wil zeggen dat zij regenereren op een ingesteld aantal dagen of bij het bereiken van een bepaalde hoeveelheid water. De waterontharder zal in dit geval regenereren met zout. 

Installatie

Uw waterontharder kunt u zelf installeren of met behulp van een professionele installateur. Wij leveren een duidelijke gebruikers- en installatiehandleiding bij onze waterontharders. Wanneer u kiest voor zelfmontage kunt u tevens een uitgebreide installatieset aanschaffen bij Hornbach met de (meest) benodigde materialen voor het aansluiten van uw waterontharder.

Wanneer u ervoor kiest om de waterontharder zelf te installeren kunt u de waterontharder thuis laten bezorgen. Bij Hornbach kunt u tevens een installatieset aanschaffen. Deze installatieset bevat het (meeste) aansluitmateriaal dat benodigd is voor het installeren van een PureSoft waterontharder.

Wanneer u ervoor kiest om de waterontharder te laten installeren door een professionele installateur van Hornbach, dan wordt er contact met u opgenomen voor het bespreken van uw woonsituatie en het inplannen van een montageafspraak. 

Onderhoud

Onderhoud is in principe niet noodzakelijk, echter raden wij aan om dit eens in de twee of drie jaar uit te laten voeren door een professionele installateur. 

Door de schuifklep van de ontharder te openen of de deksel van het zoutreservoir te verwijderen kunt u het zoutniveau van de waterontharder controleren. Wij raden u aan om dit maandelijks te controleren om tijdig zout bij te vullen. U kunt het zout bijvullen tot aan de rand. Voor meer informatie over het bijvullen van het regeneratiezout verwijzen wij u naar de gebruikershandleiding.

U kunt alleen regeneratiezout gebruiken dat ontwikkeld is voor waterontharders. Alleen daarmee bent u verzekerd van een efficiënte werking van uw waterontharder. Het zout moet voldoen aan de volgende eisen: vacuüm zouttabletten, zuiverheidsgraad 99,9%, zonder E-nummers of antiklontermiddel. En aan de volgende norm: EN 973 Type A.

Onze waterontharders zijn tijd- en volumegestuurd. Dit wil zeggen dat zij automatisch regenereren bij het bereiken van een vooraf ingesteld aantal dagen of een bepaalde hoeveelheid water. U hoeft dus geen handmatige regeneratie te starten. Mocht u toch een handmatige regeneratie willen uitvoeren, dan verwijzen wij u naar de gebruikershandleiding. Hierin vindt u alle stappen van het regeneratieproces. Mocht u een nieuwe handleiding willen ontvangen, dan kunt u deze aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Het regenereren (spoelen) van de waterontharder kunt u vergelijken met een spoelende kraan. Wanneer u de waterontharder in een aparte ruimte plaatst ondervindt u geen geluidshinder. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een meterkast of een kelder.

Het regenereren van een waterontharder duurt gemiddeld 45 minuten. Tijdens het regenereren heeft u altijd water, maar geen zacht water. Door in te stellen dat de waterontharder op een vast tijdstip regenereert, kan dit bijvoorbeeld ’s nachts plaatsvinden zodat u overdag altijd zacht water heeft.

De hars in de PureSoft waterontharders hoeft in principe nooit vervangen te worden. Op de hars ontvangt u maar liefst 30 jaar garantie.